Svensk fantasy i samernas värld

Debutanten Charlotte Cederlund har med boken Middagsmörker lyckats med minst två saker. Att skriva en riktigt bra fantasybok som utspelar sig i Sverige idag och samtidigt lyfta fram en minoritet i vårt land som alltför många vet alldeles för lite om: samerna.

Áili är 16 år och hon har precis blivit föräldralös. Pappan dog nyligen och mamman har hon aldrig träffat för hon dog för länge sedan. När boken börjar måste Áili flytta från Skåne till en liten sameby som ligger två timmars bilväg från Kiruna. Hennes mamma var nämligen same och den hon nu ska bo hos är sin morfar som hon aldrig träffat. Han är en kärv man som inte säger så mycket men som tur är finns även hans mamma i byn och hon är glad att, äntligen, ha Àili där.

I byn möts Àili verkligen inte med öppna famnen; många tycker att hon inte har något där att göra. Bara för att hennes mamma var en same betyder det inte att hon det. Hon kan ju varken språket eller något om kulturen. Utanförskap är hon tyvärr van vid för så var det även i Skåne. Àili har nämligen en mjölkvit hinna över sitt ena öga, utan att det påverkar synförmågan, och det gjorde att hon kallades för missfoster i skolan.

Redan när hon och hennes morfar närmar sig samebyn händer något oförklarligt. Det är som om hon hamnar rakt in i ett elektriskt kraftfält som bara hon känner av. Sedan upplever hon att norrskenet sjunger hennes namn och så dyker det upp en enormt stor varg i hennes närhet flera gånger. Àili inser att inget av detta kan förklaras med annat än magi. En magi som är knuten till hennes samiska arv. Hon är väntad och behövd i kampen mot de onda som verkar ha kommit tillbaka.

Jag gillar att boken utspelar sig i dagens Sverige men ändå så fungerar fantasyinslagen så himla bra. När det gäller böcker så älskar jag förströelse men ibland är det också skönt/viktigt att läsa en bok som lär mig något om ett fenomen i samhället, något historiskt skeende eller en livssituation. I det här fallet känns Middagsmörker ett bra exempel på en bok som kan kasta ett litet ljus över vårt lands äldsta minoritetsgrupp. Om de fördomar som fortfarande finns i de trakter där samerna bor och som sällan skildras i media och därmed inte förmedlas i resten av landet. Vi får lära oss i skolan om de kristnas framfart i världen genom korståg och missionärsresor för att sprida sin tro men hur många vet med vilken brutalitet samerna bemöttes när de tvingades överge sin tro? Spänning och livskunskap i en och samma bok!

Ale, bibliotekarie på Kvinnersta och Rudbeck