Hårdrockare och tjuskyttar i en spännande thriller

Markus Luttemans Blodmåne är en alldeles ny och högaktuell thriller som jag varmt rekommenderar alla att läsa. Är du djurvän så kommer du att må riktigt illa på vissa ställen, ja alla har väl sett de vidriga bilderna på noshörningar som fått sina horn avhuggna levande. Idag är det tyvärr en vanlig syn i Sydafrika, där detta utspelar sig.

Boken har flera spår. Den börjar i Kolmårdens djurpark, där en dräktig noshörningshona blir brutalt dödad, och förgrenar sig i ett globalt nätverk. Man får följa köpare och handlare av noshörningshorn samtidigt som man följer tjuvskyttarna och parkvakterna som ska skydda djuren. En farlig värld där alla inblandade riskerar sina liv. Kilopriset på noshörningshorn är högre än både guld och kokain och med stora pengar kommer också korruption. Vem kan man lita på i denna smutsiga värld?

Mitt i detta befinner sig, högst ovilligt, den malplacerade hårdrockaren Rob Chase, som är medlem i ett av världens mest kända amerikanska hårdrocksband. Hur han hamnar bland tjuvskyttar på Sydafrikas savanner iförd full hårdrocksoutfit, med läderbrallor och smink, tycker jag att ni ska ta reda på. Rob bidrar med hel del humor bland allt det fruktansvärda, i en udda men häftig mix som lyfter läsupplevelsen.  

Att Markus Lutteman har gjort en hel del research fick jag själv uppleva på hans föreläsning i Örebro i lördags. Han brinner för klimatfrågor och handel med utrotningshotade djur. Och istället för att skriva en faktabok valde han thrillerformatet för att nå fler läsare. Ett bra val!