En roadtrip och en oväntad vänskap

Jag har läst "Tschick" av den tyska författaren Wolfgang Herrndorf

Maik Klingenberg är 14 år och bosatt i Berlin. Han har inga vänner och är olyckligt stormförälskad i Tatjana. Klassen har gett honom öknamnet Psycho och föräldrarna är högst frånvarande i det fina huset med pool.

På sommarlovets första dag befinner sig Maik helt ensam. Pappa har dragit med älskarinnan och mamma har lagt in sig på rehab. Men det som gör mest ont är att han inte är bjuden till Tatjanas stora fest.

Helt oväntat dyker Tschick upp på garageuppfarten i en "mobil soptipp" (en stulen gammal Lada) och stora planer på en lång resa utan mobiler eller kontakt med omvärlden.

"Han flinade sitt breda ryssflin.
- Hoppa in för fan.
Men givetvis hoppade jag inte in".

De två killarna kunde inte vara mer olika, men något får i alla fall Maik att ändra sig. Utan körkort i en stulen bil börjar en roadtrip och ett äventyr som förändrar deras liv...

Det här är inget mindre än en pärla som man inte kan sluta läsa. Författarens korta liv är sorgligt nog avslutat för egen hand när han blev alltför sjuk för att kunna skriva mer. Den svarta humorn gissar jag har med saken att göra. I hemlandet är Tschick redan en klassiker och filmen gjord, men har inte nått utanför Tyskland ännu. Ser fram emot en svensk premiär!