Spännande svensk fantasy!

Anna Arvidssons debutroman Ordbrodösen är en riktigt spännande fantasyberättelse. För att förstå själva handlingen i boken behövs en liten förklaring på vad en ordbrodös är för något. Huvudpersonen Alba ingår i en släkt där en kraft ärvs från mor till dotter. Kraften väcks när kvinnan fyller 18 år och då behöver hon göra ett slags inträdesprov för att bli ordbrodös. Själva kraften innebär att personen kan skriva saker som sedan måste följas av den som läser texten. Som ni förstår kan det här bli en väldigt farlig kraft om man använder den för att skada andra.

När boken börjar har vi fått reda på att båda Albas föräldrar dött och att hon bor med sin mormor och morfar. Hon ska precis fylla 18 och inträdesprovet ska genomgås. Ingen har någonsin misslyckats men under provet är det något som känns fel och Alba känner att hennes kraft inte kommer till henne. Massor av frågor uppstår och många släktingar börjar undra vad som är fel. Vad är det egentligen som händer? Alba blir skickad till en kvinna i släkten som ska fungera som hennes mentor i väntan på att de andra släktingarna undersöker om det kan finnas något som hindrar Albas kraft. Men det är Alba och hennes nya mentor som listar ut vad som hindrar kraften och en spännande jakt mellan vem som ska nå målet först uppstår.

Om du läst Cirkeln-trilogin och gillat den så kommer du säkert tycka om den här boken. Även om historien är helt annorlunda finns det likheter i att handlingen är förlagd till en vanlig svensk ort i nutid men att det finns magiska krafter under ytan som ingen känner till. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av den här boken när jag började läsa, men när jag väl kommit in i berättelsen var det svårt att sluta! 

/Maja, bibliotekarie Karro