Flykten var bara början

Lily Overtons thriller Baby Doll inleds med att en ung kvinna och hennes lilla dotter lyckas fly från sin fångvaktare. I åtta år, sedan hon var 16, har Lily suttit instängd i ett hus ute på landet. Under tiden har hon fött ett barn som inte känner till något annat än livet i en källare. När de dyker upp hemma hos mamman blir alla förstås chockerade men också överlyckliga. Den som saknat Lily särskilt mycket är tvillingsystern Abby, men det är inte bara okomplicerat att systern är tillbaka. Under de år hon varit borta har nämligen Abby börjat dejta killen Lily var ihop med när hon försvann.
Direkt vid återkomsten säger Lily att hon vet vem som hållit henne fånge. Hon vill berätta vem det är men är samtidigt rädd för att folk inte ska tro henne. Sanningen slår ned som en bomb i det lilla samhället.

Det här är en spännande berättelse om relationer och vad riktigt stark kärlek eller besatthet kan få en människa att göra. Jag gillar att boken är skriven utifrån de olika huvudpersonernas synvinklar. Både Lily, tvillingsystern, mamman och kidnapparen får ge sina perspektiv på historien. Att få veta skälen till kidnappningen gör det nästan än mer outhärdligt att läsa berättelsen. Det kryper i mig av obehag när den väldigt manipulative fångvaktaren berättar vad som hänt och varför. I hans värld är det som skett helt logiskt och det väcks en våldsam vrede gentemot Lily om övergett honom. Motstånd får honom bara att planera inför framtiden.

Vill du ha en riktig bladvändare kan jag verkligen rekommendera den här boken. 

Ale / bibliotekarie på Kvinnersta/Rudbeck