Six of Crows – Högt spel


Leigh Bardugo tar oss till den multikulturella hamnstaden Ketterdam där rika köpmän expanderar sin konstsamling medan flickor från världens alla hörn säljs som slavar till bordeller några kvarter bort, gatugängsmedlemmar dräller omkring för att försvara de områden av staden som räknas som deras och Grisha, denna världs magiker, försöker hitta ett sätt att försörja sig på.

Mitt i allt detta, finns Kaz Brekker, även känd som Dirtyhands, en sjuttonårig mästertjuv med en hög position i gatugänget the Dregs. Han är känd för att alltid täckta sina händer av ett par svarta skinnhandskar. Det går rykten om att handskarna är där för det finns något som han döljer. Är hans händer täckta i ärr, blod eller är de kraftigt brännskadade? Om det finns någon som innehar den kunskapen och fortfarande har livet i behåll så håller hen det för sig själv.

Inofficiellt gör Kaz en deal med den rika köpmannen Jan van Eck att bryta sig in i det hårdast bevakade fängelset i världen, The Ice Court, för att få ut kemisten och forskaren Bo Yul-Bayur. Bo Yul-Bayur sitter på en formel som kan förvandla det sockerliknande, relativt ofarliga njutningsmedlet jurda till en drog som förstärker Grishas krafter till den nivå att de blir oövervinnliga. Om denna drog kommer ut på marknaden rubbas balansen i världen och kaos kommer uppstå. Kaz lovas trettio miljoner kruge av Jan van Eck och Ketterdams köpmannaråd om uppdraget lyckas. Samtidigt går det ett rykte om att van Ecks son har rymt hemifrån och att hans far skickar honom brev var dag och ber honom komma hem.

Kaz samlar ihop en elitgrupp bestående av Inej Ghafa, tyst som en skugga, prickskytten Jesper Fahey, Nina Zenik, en Grisha som kan döda genom att bara röra handleden samt den före detta medlemmen i Drüskelleordern, Matthias Helvar, som innan han kom till Ketterdam jobbade för den häxjägarorder som driver fängelset som gruppen har som mål att bryta sig in i.  

Som läsare kastas du in i ett äventyr med varierande kulturer och språk, action och listiga planer, där karaktärernas bakgrunder och trauman avslöjas längs historiens gång medan vi ser relationer av alla de slag växa fram och världsbilder vändas upp och ner.

Six of Crows är en bok med kvicka vändningar där saker konstant händer men författaren varierar berättandet genom att ha gett karaktärerna djup med intressanta och olika bakgrunder och personligheter. Tack vare detta blir det inte för mycket utan bara medfångande. En bok som är mycket svår att lägga ner när en väl träffar Kaz Brekker och introduceras för hans värld. 

e. Rudbecksgymnasiet.