Fejk av E. Lockhart

Bild från lavenderlit.com
Jule och Imogen är bästa vänner. Det är åtminstone vad Jule vill få oss att tro, men är det verkligen så?

Boken börjar i juni 2017 och går sedan kapitel för kapitel några veckor eller dagar bakåt i tiden.

Amerikanska Jule är i Mexiko på ett flott hotell, verkar ha obegränsat med pengar och träffar en kvinna på gymmet. Jule presenterar sig som Imogen från London men det visar sig senare att kvinnan inte tror henne, och snart får Jule bråttom att ge sig av.

När det är som mest spännande slutar kapitlet och vi får alltså i nästa hamna några veckor tidigare i handlingen. Då är vi i London och bakgrunden om Imogen och Jule rullas upp. Jule möter personer på vägen som alla kommer att ha betydelse för berättelsen senare.

Jule och Imogen möts inte förrän långt senare i boken, allt som vi vet om Imogen är genom Jule, vilket gör att man blir ganska misstänksam mot Jule. Är det hon berättar verkligen sant, eller är det bara fejk?

Det här är en spännande bok som flera gånger tar oväntade vändningar. När man tror att något ska hända så kommer en ny person in i bilden som gör att handlingen kastas om på nytt.

 
E. Lockhart har skrivit en mycket speciell bok och använt sig av roliga berättargrepp. Hon berättar i slutet om vad som inspirerat henne till det och det är bland annat historier som berättas baklänges, viktorianska romaner om föräldralösa, superhjälteserier, klassresor och böcker om brutalt ambitiösa, olyckliga kvinnor.       

Annika, Lindeskolans bibliotek