Kartor för förälskade & andra vilsna

Tänk att vissa författare ständigt lyckas skriva böcker man gillar! Johanna Lindbäck har, som jag förväntat, gjort det igen med sin nyutkomna bok Kartor för förälskade & andra vilsna.

Sommarlovet har precis börjat och Julia åker till familjens lantställe på Dalarö tillsammans med sin pappa. Mamma är kvar i stan för att jobba ett tag till så det är precis som vanligt. Ovanligt är däremot att Julias bästis Karin är på Mallorca istället för att följa med henne till landet och frågan är om de fortfarande är vänner. Något mer är nämligen ovanligt i Julias liv; hon har nyss råkat (hon förstår knappt hur det gick till) bli ihop med perfekte Isak, som Karin gillade först.

På landet finns i år en kille i hennes egen ålder, Rasmus, och det visar sig att hennes pappa och hans mamma känner varandra sedan förr. Julia och Rasmus börjar prata, om teckning (för Rasmus tecknar jämt) och läsning (han gillar också att läsa och att hänga på bibliotek) och fantasivärldar och allt är så enkelt. Eller egentligen blir det ju komplicerat för Julia inser snabbt att hon inte borde tänka på Rasmus som hon gör för hon har ju redan en pojkvän. Planen inför lovet var att några veckor ifrån Isak borde skapa längtan efter honom och så skulle "den riktiga, allt på en gång-förälskelsen" drabba henne. Och vem ska hon prata om känslorna med när bästisen inte finns vid hennes sida? Känslorna som drabbar henne väldigt påtagligt varje gång hon och Rasmus kommer lite för nära varandra.

I vartannat kapitel får vi följa vad som händer mellan Julia och Rasmus under några få sommarveckor och som vanligt har Johanna Lindbäck skapat flera nya karaktärer som det är en njutning att umgås med under den tid det tar att läsa boken. Att referenser till Jandy Nelsons Jag ger dig solen kommer lite då och då är ytterligare ett plus.

Ale, bibliotekarie på Rudbeck