Prisbelönt dystopisk framtidsberättelse

Minnet av vatten  av Emmi Itäranta är en intressant berättelse som utspelas i en värld där den globala uppvärmningen gått så långt att den förändrat hela världen. Det råder torka i hela världen och vattenbristen leder till krig på flera ställen. Militären kontrollerar alla vattentillgångar och människor får endast använda sin tilldelade ransonering. Kina har tagit makten över Europa och den Skandinaviska Unionen och den kinesiska kulturen har spridit sig västerut. I och med alla förändringar som skett finns inte heller all vår nutida teknik och elektricitet kvar så det är en väldigt annorlunda och för oss lite "gammeldags" värld som målas upp. Detta är den värld huvudpersonen Noria lever i.

Noria är i början av boken en lärling som håller på att läras upp av sin far till att bli temästare efter honom. Tidigare var det bara män som blivit temästare så Noria som ung kvinna måste verkligen visa sig duktig för att bli godkänd under sitt temästarprov. När Noria närmar sig att bli en riktig temästare visar hennes far en hemlig källa med rent vatten som endast temästaren känner till och som måste bevaras. När Norias pappa dör börjar militären bli mer och mer misstänksam och de börjar komma både Noria och Källan på spåren.

Boken är väldigt intressant, jag gillar hur författaren har beskrivit en framtid som är både lik och väldigt olik vår värld. För mig blir det extra kul att boken är skriven av en finsk författare och att handlingen är lite närmare här än alla de amerikanska dystopier jag läst tidigare.

Författaren Emmi Itäranta kommer som sagt från Finland och den här boken är hennes debutroman. Boken har sålts till över 20 olika länder och både nominerats till och vunnit olika litterära priser. Även filmrättigheterna är sålda och filmen kommer att utspela sig i ett futuristiskt Lappland, vilket jag tycker låter väldigt spännande!

Maja, bibliotekarie Karro