Och mörkret föll

Löv & Craig Förlag
Madelene Lundvalls roman ”och mörkret föll” är den första delen i en trilogi med samma namn där den sista delen kommer ut under våren.


Under en stormig natt rasar ett träd in i den förbjudna jordkällaren på fältet bakom huset där de två syskonen David och Melinda bor. Pappan i familjen försvann under mystiska omständigheter när barnen var små, efter han murat igen jordkällaren, och mamman i familjen förbjuder barnen att gå nära den. David ser sin chans och bestämmer sig för att utforska jordkällaren, men i sin iver råkar han släppa ut något som borde ha fortsatt att vara instängt och undangömt. Melinda gömmer i sin tur på en hemlighet, hon har visioner av händelser i framtiden, men rädslan för att bli kallad galen hindrar henne att berätta det för någon. Efter stormnatten är det som om hennes förmåga stärks, och anfallen kommer allt oftare.

Boken har drag av en klassisk fantasyroman där syskonen färdas genom en portal till en annan värld, med mytiska och påhittade fantasiväsen. I världen på andra sidan porten pågår det strider mellan den ljusa och den mörka delen av riket, och Melinda får en betydande roll för att förhindra ett regelrätt krig med förödande konsekvenser för mänskligheten. Det är till stor del Melindas utveckling och känslor vi får följa i boken, där hon i början blir bortrövad och förlovad mot sin vilja med Kastio, den onda Moiras son. Kastio är mörk både till utseendet och sinnet, men med en väldig dragningskraft. Melinda slits mellan sitt begär till honom och de känslor hon får för krigaren Ossian som kämpar på de godas sida. Ossian blir hennes beskyddare och tar fram hennes goda sidor, men Kastio utmanar henne och hjälper henna att utvecklas. Vem ska hon välja och frågan är om hon ens är fri att välja själv.

Det är svårt att lägga ifrån sig boken när man väl har börjat läsa den och jag väntar med spänning på den sista delen.

Josefin, bibliotekarie på Lindeskolan