Tänk att hamna mitt i din favoritbok och inse att du måste bli hjältinnan

I Anna Days Fandom är det nämligen vad som händer Violet, hennes bror Nate och vännerna Alice och Kate. De lever och andas boken och filmen Galgdansen som utspelar sig i ett dystopiskt London. Berättelsen Fandom inleds med att de fyra vännerna ska gå på Comic con och självklart cosplayar alla varsin karaktär ur Galgdansen. Alice är t o m lite känd för hon skriver fanfiction som har riktigt många läsare. Till sin lycka får de får träffa de viktigaste huvudpersonerna från filmen men just då händer något konstigt och vännerna inser att de faktiskt på riktigt befinner sig i boken Galgdansen. Tyvärr gör de bort sig ganska snart med resultatet att bokens hjältinna Rose dör och den enda lösningen blir att Violet, som är ganska lik Rose, får ikläda sig hennes roll. På hennes axlar vilar plötsligt ansvaret att försöka förbättra livssituationen för de mindre värda imparna (vanliga människor) som styrs hårt av gemmarna (genetiskt förbättrade människor).

Eftersom vännerna kan Galgdansen så bra vet de ju i förväg vad som ska / borde? hända och kan försöka styra händelse-utvecklingen åt det hållet men snart märker de att det inte alltid blir som i originalberättelsen. Trots avvikelser verkar berättelsen ändå på något sätt förr eller senare hamna på rätt spår igen men frågan är hur länge det verkligen fungerar. När en person som i boken är en bifigur visar sig vara väldigt tilldragande för Violet blir det ännu lite mer komplicerat då hon som Rose har som uppgift att få en annan kille att bli kär i henne...

Jag läser själv fanfiction ibland och har lätt att bli känslomässigt engagerad i påhittade världar så den här boken trycker på rätt knappar för mig. Fandoms är underbart och bara själva grejen att boken i sig utspelar sig mestadels i en annan bok älskar jag. Om du läst några dystopier typ Hungerspelen och Divergent kommer du att känna igen en del saker, lite kliché-varning utdelas men författaren använder mycket humor och därför blir det inte så jobbigt. Mer än en gång är det mycket roligare om du läst/sett några andra dystopi-berättelser för olika namn från andra böcker kastas in lite då och då. Sen måste jag erkänna att det är befriande att läsa en slags dystopi som inte är del ett i en trilogi utan du får hela berättelsen på en gång och låt mig bara säga att saker och ting verkligen inte är som man kanske tror sig ha klurat ut.

Ale, bibliotekarie på Rudbeck