Fördelen med olycklig kärlek

Becky Albertalli, ni vet hon som skrev boken som blev filmen Love, Simon, har skrivit åtminstone ytterligare en riktigt bra och läsvärd bok men jag gissar att alla hennes böcker är bra för hon känns som en sådan författare. Jag tänker här på hennes andra bok Fördelen med olycklig kärlek/The upside of unrequited love.

Molly är expert på att bli olyckligt kär. Det har hon varit 26 gånger redan men hon har aldrig haft en pojkvän och aldrig blivit kysst. Hon börjar tro att det aldrig kommer att hända. Grejen är att så länge hon inte avslöjar sina känslor för personen riskerar hon ju inte att bli dumpad någon gång. Hon är rädd. Det är däremot inte Mollys tvillingsyster Cassie som lätt hittar nya kärlekar. När boken börjar händer dock något nytt i systerns kärleksliv: hon blir blixtförälskad och ihop med en tjej. Plötsligt berättar inte Cassie saker för Molly längre och deras relation blir allt mer ansträngd.

Genom Cassies nya flickvän möter Molly den väldigt snygge och trevlige killen Will som har potential att bli hennes crush nr 27. Det nyförälskade paret går helt inför att han ska bli den förste Molly kysser. Fast riktigt så enkelt är det inte för samtidigt börjar Molly på ett nytt extrajobb och där finns Reid och trots att han vid första anblicken inte alls verkar vara hennes typ, han har nämligen på sig en tröja med en bild över Midgård, så är det ett faktum att han är rätt söt och väldigt lätt att prata med. Är det kanske han som är crush nr 27?

Normbrytande fenomen finns med utan att det blir en stor sak av det hela och det är väldigt skönt. Tjejernas mammor planerar sitt bröllop, för äntligen får samkönade par gifta sig. Någon crushar på en transkille, någon kanske faktiskt är bisexuell eller homosexuell eller pansexuell och det i sig är inte på något sätt viktigt för berättelsen. I boken är bara karaktärerna sig själva rakt upp och ner. Det gillar jag verkligen. Sen är det ju så att om du gillar Albertallis första bok om Simon är det lite roligt att syskonens kusin Abby precis flyttat och hittat en ny kompis att hänga med och det är just Simon.

Ale, bibliotekarie på Ru