Tragikomiskt förväxlingsdrama

Att läsa Ett hål i isen är en prövning för nerverna! Det handlar om Oscar som är 20+ och bor hemma hos föräldrarna. Han börjar inse att det är dags att göra något av sitt liv och att alla timmar framför datorn inte har lett till något alls:

Så fel. Så dumt. Alla bortkastade timmar med vänner på nätet med konstiga namn och meningslösa åsikter. Trådar som aldrig tog slut. Han tänkte att nu var det viktigt att göra om och göra rätt. Och att varje dag blir en ny början.

Dagen som ska bli en ny början inleds mitt i den vinterkalla natten när Oscar som vanligt vandrar runt för att "tvätta hjärnan". Denna natt händer något som ska förändra Oscars liv. Mitt på den höga Västerbron i Stockholm, där han oftast går, hittar han ett bylte som visar sig vara en dunjacka, med mobiltelefon, plånbok och nycklar i fickan. Oscar vet vad det innebär. Han har läst på nätet att platsen är en "suicidalspot" och när han tittar över räcket ser han att det är ett hål i isen långt därnere... 

Inga människor syns i närheten. Nu är goda råd dyra! Bäst att ta saken i egna händer tänker Oscar och får en idé. Han vill väl, men liksom för Emil i Lönneberga räcker det inte alltid med goda intentioner. Saker kan trassla till sig rätt rejält ändå. Boken blir snabbt en bladvändare där man sitter på helspänn och tänker; neej gör det inte!! Läs boken, skratta och förfäras, men fundera framförallt på vad författaren har för budskap. Det finns ett djup där mellan raderna har vi upptäckt när vi diskuterat boken i klasser. 

Boken är skriven av Carlo Schmidt, som även är manusförfattare till exempelvis Beck, Rederiet, och Reuter & Skoog.