A very large expanse of sea

Jag har precis läst en helt ny bok av Tahereh Mafi, ni vet hon som skrev Rör mig inte/Shatter me-serien. Den nya boken finns än så länge bara på engelska och heter A very large expanse of sea. Boken är väldigt annorlunda jämfört med Mafis tidigare böcker på så sätt att det inte ingår några övernaturliga inslag, utan är en berättelse ur vår verkliga värld. Boken är inspirerad av författarens egna upplevelser på high school.

Boken utspelar sig i USA och året är 2002, ett år efter 9/11. Huvudpersonen Shirins familj har precis flyttat till en ny stad där föräldrarna fått jobb. Familjen har flyttat flera gånger tidigare och Shirin är trött på att försöka passa in i en ny stad och en ny skola. Hennes bror har det oftast lätt för sig att passa in och få vänner men Shirin känner att det är svårare för henne. En sak som gör att Shirin sticker ut är att hon är en av få, eller ibland den enda, tjejen på skolan som bär hijab. På grund av fördomar, blickar och otrevliga kommentarer om hennes klädsel har Shirin byggt upp en fasad av jag-bryr-mig-inte, fast självklart blir hon innerst inne ledsen när andra säger nedvärderande saker om henne. Shirin fokuserar istället på att försöka fixa skolan, lyssna på musik och dansa breakdance med sin bror och hans kompisar. Men när klasskompisen Ocean visar att han verkligen är intresserad av att lära känna Shirin, blir hennes liv allt mer komplicerat...

Boken tar upp flera viktiga ämnen och det är en riktigt bra berättelse om kärlek och identitet. Som jag skrev tidigare är denna boken lite annorlunda jämfört med Mafis tidigare böcker, men det gör verkligen inget för oj vad bra den är!

Här du läsa mer om författaren och lyssna på en podcast där hon berättar mer om boken!Maja, bibliotekarie på Karro