13 minutes av Sarah Pinborough

Natasha är skolans populäraste tjej. Så frågan är varför hon befann sig i den iskalla floden, död i 13 minuter innan hon drogs upp? Hon kommer inte ihåg vad som hände men känner sig säker på två saker: det var ingen olycka och hon var inte självmordsbenägen.

Betydde det t ex något att samma kväll som hon hamnade i floden  fick Tash ett sms från okänt nummer där det stod "Meet tonight at 3am. The usual place." ? Tash är säker på att hennes bästa vänner gillar henne. De har förvisso börjat bete sig lite underligt på senare tid, men det kan väl inte betyda att de skulle kunna försöka döda henne? Som läsare blir man snabbt tveksam för redan i kapitel två får vi ta del av en av många sms-konversation mellan hennes bästisar som får oss att inse att de både är rädda och har en hemlighet. För att försöka lösa gåtan med vad som hände ber Tasha en fd kompis, Becca, om hjälp. Trots att Becca dumpades av Tasha för några år sedan fångas hon återigen snabbt av hennes dragningskraft och börjar försöka pussla ihop vad de vet. Fast ju mer hon får veta desto mer börjar hon ifrågasätta vad som verkligen hände.

Den här boken är verkligen som ett oförutsägbart pussel som läggs med hjälp av olika personers hjälp: Becca berättar en stor del av boken men vi får också historien berättad för oss av Natashas egna anteckningar och samtal med läkare, sms mellan de två bästisarna, tidningsartiklar och polisrapporter.

Trots att jag faktiskt hade svårt att riktigt tycka om någon av karaktärerna gillade jag verkligen boken. Pinborough har skrivit en väldigt spännande historia med mer än en oväntad vändning när slutet närmar sig. Hoppas boken översätts till svenska någon gång för än så länge får vi hålla till godo med den på engelska.

Ale, bibliotekarie på Ru