Slutet

 Slutet är Mats Strandbergs (Engelsforstrilogin, Färjan mfl) senaste roman. Det är en skrämmande berättelse om vad som händer innan jordens undergång. En komet har upptäckts som kommer rakt mot jorden och det finns ett exakt datum när den ska krascha och allt kommer att utplånas.

Det vi får följa är vad som händer med människor när man vet, inte bara att, utan när, man ska dö. Det är främst 17-åringarna Simon och Lucinda som vi följer nära, dels genom Lucindas inlägg i en blogg och dels genom Simons jakt på sin tidigare flickväns mördare. Simon och Lucinda förenas i jakten på sanningen och att få ett avslut innan världen tar slut.

Slutet är en driven berättelse med en krypande spänning. Det är en skräckberättelse utan de vanliga påtagliga skräckingredienserna. Allt händer innan katastrofen, så det är människornas ångest inför det oundvikliga som skapar spänning. Boken väcker många tankar på vad som är viktigt, hur olika man prioriterar när man vet att slutet är nära. Verkligen en studie i människans psykologi.

Det här är en bok som stannar kvar länge efter läsning och som jag rekommenderar alla som gillar att fundera över de stora frågorna.

Lindeskolans bibliotek