Se bortom det uppenbara

BrännmärktBrännmärkt
Människa har genom miljöförstöringen förändrat livsvillkoren på jorden där de efterlevande tvingas att hålla hårt i de kvarvarade resurserna. Vad du har rätt till styrs till stor del av din rang där de som befinner sig längst ned lever på svältgränsen. Adeline lever i ett av de lägre rangen och trots de stränga lagarna som hindrar människor att skapa relationer mellan rangen har hon en högt uppsatt vän. Efter en omvälvande kväll vänds hennes liv upp och ned och hon vaknar upp som en annan person. Nu måste hon spela ett spel för att skydda både sig själv och sin familj men kommer hon att lyckas och vad betyder amuletten hon fick av modern när hon var liten, innan hon kastade sig in i elden? Varför reagerar alla med kraft i de högre rangen som får se den?

Brännmärkt är en dystopisk roman och framförallt mänsklig samt könsöverskridande. Alla medlemmar i ett rang lever där på lika villkor, det är inte könet som styr livsvillkoren utan ranget. Det är även tillåtet att skaffa sig en partner av samma kön om den kommer från samma rang. Vi får följa Adelines upplevelser och tankar om det som händer henne och de rädslor som både driver samt ibland hämmar henne. Efter natten som ändrar allt ligger allt fokus på att skydda hennes familj och hämnas, men allt eftersom börjar något annat att ta plats. Något i henne väcks till liv och börjar växa sig större när relationen till Davian, hennes livvakt, djupnar. Adelines tidigare rationella syn om att ”kärlek är bara en blandning av hormoner och tillfälle” räcker snart inte till att förklara det hela med.

Brännmärkt är en roman som jag snabbt fångades upp av där både spänning och kärlek får en framträdande plats. Den andra delen har inte kommit ut än men jag hoppas att det inte kommer att dröja allt för länge till.

Lindeskolans bibliotek