Innan ni tog oss

I nutida South Carolina gör Avery Stafford ett besök på ett äldreboende i sin pappas, den omtyckte senatorns, ställe. Där möter hon en gammal dement dam, som efter att ha lagt märke till armbandet Avery fått från sin farmor, verkar vara övertygad om att de känner varandra. Damen ser på henne med tårar i ögonen och kallar henne Fern. Mötet blir början på en resa tillbaka i Averys familjehistoria.

I Memphis 1939 lär vi känna 12-åriga Rill, alla hennes syskon och föräldrar som bor på en flodbåt på Mississippifloden. När modern återigen ska föda tillstöter komplikationen och föräldrarna lämnar syskonen i Rills ansvar när de åker till sjukhuset. Snart dyker främlingar upp och tar med syskonskaran till ett barnhem. Rill är övertygad om att föräldrarna kommer att hämta dem snart men barnhemsföreståndarinnan har helt andra planer.

Den här boken fångade mig från första sidan. Jag gillar verkligen handlingar som utspelas i två tider och på något sätt vävs ihop till slut, och gärna på ett sätt jag inte har förväntat mig. Beskrivningarna av personerna är så levande och som läsare vill man bara att det ska gå bra för syskonen men känslan av annalkande katastrof är överhängande. Sedan är den vuxna Avery vi får lära känna väldigt sympatisk och mänsklig där hon kämpar med förväntningar kontra sin egen vilja samtidigt som hon med mer och mer onda aningar gräver i sin fina familjs historia.

Lisa Wingate har hämtat inspiration från en ökänd skandal som ägde rum i USA mellan 1920-50-talet. Georgia Tamm hette en föreståndarinna för Memphis barnhem och hon avslöjades med att under väldigt många år ha kidnappat fattiga barn och sålt dem sedan till rika familjer över hela landet.