Buried beneath the baobab tree

Om du vill läsa något som är gripande och baserat på verkliga händelser så är det här en bok för dig. Boken utspelar sig i Nigeria och huvudpersonen är en ung tjej som har fokus på att få stipendium som kan leda till en bra utbildning och framtid för henne och hennes familj. Hennes drömmar krossas abrupt när den islamistiska terrorgruppen Boko Haram når byn. Mitt i natten blir byn attackerad och många bybor blir mördade. Huvudpersonen och flera andra unga kvinnor kidnappas och blir bortförda. Som läsare får du sedan följa flickorna under fångenskapen, där de blir utsatta för bland annat tvångsäktenskap, svält och radikalisering. Det är som du förstår ganska jobbig läsning, men när du väl börjat läsa vill du inte sluta förrän du vet hur det går för huvudpersonen och hennes vänner.

Du som hört talas om Boko Haram tidigare kanske också hört talas om hashtaggen #bringbackourgirls som började spridas under 2014 efter att Boko Haram kidnappat över 200 flickor från en skola i Chibok, Nigeria. Den nigerianska författaren och journalisten Adaobi Tricia Nwaubani och den italienska journalisten Viviana Mazza bestämde sig efter denna händelse för att ge en röst åt dessa unga kvinnor och den här boken är resultatet. Boken bygger på samtal med föräldrar och unga kvinnor som lyckats ta sig hem igen efter att ha varit kidnappade.

Boken finns än så länge bara på engelska och den är skriven på ett lite speciellt sätt. Boken är skriven i så kallade vinjetter som är korta scener och ögonblicksbilder som oftast inte är mer än en sida långa, varje sådan scen är ett kapitel. Så boken känns ganska lättläst eftersom det är luftig text och så pass korta kapitel. Ett av de kortaste kapitlen ser ut så här:

          "LIFE OF A WIFE
 
          Fetch water.
          Wash clothes.
          Wipe boots.
          Cook.
          Tidy tent.
          Lie in the dark and wait.
          I am no longer a slave of Boko Haram. I am the slave of only one man."

Det här är omtumlande och sorglig läsning, men huvudpersonens styrka och kamp för sin framtid är en inspirerande ljuspunkt i mörkret!