Nu är Slutet här

Niklas Krog har nu skrivit Slutet. Ja, alltså så heter del 4 i hans serie om basketspelarna Turk & Ayla som introducerades i boken Ingen rädsla. Jag minns att jag verkligen gillade den och blev därför nyfiken på hur han tänker sig att det går för paret.

I alla böckerna får vi höra både Turk, som egentligen heter Mattias, och Ayla berätta sin historia och det är alltid ett berättargrepp jag tycker om. Sådana böcker blir ju mycket mer nyanserade redan från början. Båda brinner för basket och spelar i rivaliserande Stockholmslag. De är beviset för att olikheter kan dras till varandra. Turk är blyg och tystlåten privat men ganska aggressiv på planen. En av de bästa. Ayla är däremot tuff och framåt, både på och utanför planen. Hon  blir av med lite överskottsenergi när hon spelar. De får syn på varandra i Stockholms baskethallar och kan inte sluta titta.

Att Niklas Krog själv spelat basket på toppnivå märks för beskrivningen av träningar och matcher känns verkligen autentiska. Även om du inte gillar basket, eller kanske inte ens har en åsikt om sporten, är det inte alls ett hinder för att läsa serien. Böckerna är så täta av känslor och det är härligt att läsa om kärleken som växer fram mellan dem. Fast det är ju sällan enkelt att vara ung.


Ale, bibliotekarie på Ru