En värld där tjejerna har makten

"Som tjej räcker det att vara bra på en grej. Som kille måste man vara bäst på allt för att ens ha en chans."

Boken Inte som du har Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall är som ett tankeexperiment om ett annorlunda Sverige. Ett samhälle där tjejer och kvinnor har all makt, och där killar och män förminskas, utnyttjas och trycks ner. Som kille måste du tänka på vad du gör och hur du uppfattas.

Ester är typ skolans populäraste tjej och en av de bästa i laget som tävlar i synkroniserad konståkning. De som får alla bra istider för det är ju i den sporten pengarna finns. Vincent är ingen särskild, bara en kille som nyss börjat ettan på gymnasiet och är bra på hockey. Till sin stora förvåning visar Esters bästa kompis intresse för honom på en fest och trots att han vet att han borde säga nej går det inte. Veckan efter börjar en nakenbild på Vincent att cirkulera och plötsligt vet alla vem han är.

Ester och Vincent möts en kväll i rinken då båda tänkt sig att kunna träna extra i ensamhet. Motvilligt går hon med på att dela isen med honom och det är då allt börjar förändras. Samtal leder till starka känslor och Ester inser att hon för första gången bryr sig om en kille på riktigt och inte bara vill ligga. Men ska Vincent  kunna våga lita på att Ester verkligen gillar honom och inte bara leker som hon brukar?

Den här boken gör det, tyvärr, väldigt tydligt hur det ser ut i vårt samhälle genom att visa på motsatsen men det är också en berättelse om starka känslor i vänskap, svek och kärlek.

Ale, bibliotekarie på Ru