Bergens stjärnor av Jojo Moyes

Vi befinner oss i Kentucky och året är 1937. Boken bygger på verkliga händelser. Eleanore Roosevelt vill satsa på bildning och läskunnighet. I projektet ingår att starta upp ett bibliotek med ridande bibliotekarier som ska nå ut till familjerna som bor runt om i bergen.

Huvudpersonerna i boken är kvinnor och dom tar sig an utmaningen att bli ridande bibliotekarier. Det blir inte lätt. Det är tufft att sitta på en hästrygg hela dagarna i ur och skur och till en början är låntagarna väldigt ifrågasättande och nästan fientliga. Det tuffaste blir dock att bemöta alla de män som tycker att de ridande kvinnorna har fått alldeles för mycket frihet och egen vilja.

Den unga Alice är nygift och nyinflyttad till staden och landet. Hennes man och svärfar gillar inte Alice nya jobb men Alice är stärkt av sin kollega Margery som inte låter sig styras av männen i byn. Margery peppar Alice att skapa sitt egna liv.

Berättelsen tar sin början mitt ute i ödemarken då Margery är ute på sin ritt. En onykter man kommer härjandes med ett gevär och beter sig hotfullt. Margery skadar mannen och kan rida iväg.
Den här händelsen kommer att bli kärnan i boken och händelser ställs på sin spets när mannen sent om sider hittas död.
Boken är spännanade och skildrar vänskapen mellan de ridande bibliotekarierna. Boken ger prov på hur mycket som kan åstadskommas om människor får en gemensam sak att jobba för.

Jag gillade boken jättemycket!