Vi är alla olika, vissa vill helst tänka på allt utom det som händer runt om oss just nu och vissa är intresserade och vill dyka ner i allt som har med pandemier att göra. Om du tillhör den andra kategorin är det här boktipset för dig.
Klassikern Pesten av författaren och nobelpristagaren Albert Camus har i dessa dagar åter blivit aktuell. Boken har i mars/april legat etta på pocket-topplistan hos internetbokhandlarna Bokus och Adlibris. Även bokförlag och bokhandlar i andra länder uppger samma uppsving i försäljningssiffrorna. Det verkar finnas ett sug efter att läsa om något som kan ge en inblick i det vi alla upplever.
Romanen utspelar sig i staden Oran i Algeriet (på denna tid en fransk koloni) där en okänd sjukdom börjar spridas. Det finns flera viktiga karaktärer som alla har sin del i händelseförloppet, doktor Rieux och hans assistent som försöker bekämpa pesten, den kriminella Cottard, Journalisten Rambert, jesuitprästen Paneloux och författaren Joseph Grand. Boken är uppdelad i fem delar där vi får följa upptrappningen och nedgången av epidemin. Under dessa olika stadier får vi följa hur stadens experter försöker bestämma hur epidemin ska hanteras, hur människor börjar hamstra och köpa allt i affärerna, hur människor försöker fly från staden och hur gränserna in och ut ur staden stängs. Visst känner vi igen det!? Jag som modern läsare kan tycka att avsaknad av viktiga kvinnliga karaktärer eller karaktärer med arabiskt ursprung känns förlegat så man får försöka läsa boken med tanke på den historiska kontext då boken skrevs, liksom med många andra klassiker och äldre böcker. Detta i sig kan vara intressant att fundera över.
Pesten gavs ut på svenska för första gången 1948. Camus skrev romanen under andra världskriget och den är egentligen en allegori över kriget och motståndet mot nazismen. Men innehållet passar ändå utmärkt att applicera på dagens händelser. Har du ett intresse av att fundera över vår samtid så är det en utmärkt idé att läsa denna klassiker!
Maja, bibliotekarie på Karro