Säg nåt då! av Ida Ömalm Ronvall

Efter att Adrians mormor dött åker han till Luleå för att spendera höstlovet hos sin morfar. Till mamma säger han att det är för morfars skull, för att han inte ska behöva vara ensam nu när mormor är borta. Men egentligen är det Adrian som ska slippa vara ensam.


För hemma har till och med Emma, hans bästa och enda vän, övergett honom. Dagarna innan nian tyckte hon helt plötsligt att det vore nog bäst om dem inte hängde så mycket längre, och helst inte alls i skolan.


I Luleå slipper Adrian både ensamhet och mammas frågor om vart Emma tagit vägen. Istället träffar han Vega som är utåtriktad och social. Och medan hon drar med honom på höstlovsaktiviteter börjar Adrian undra om han kanske kan vara någon annan, och vad som skulle hända om Vega fick reda på vem han egentligen är.


I Säg nåt då! skriver Ida Ömalm Ronvall om utanförskap och vänskap. Hur det är att bli lämnad ensam sista året innan förändringar äntligen kan börja ske. En mysig bok om att börja våga lita på någon annan och hur härligt det kan vara att inte längre behöva vara utanför.


Och då den till stor del utspelar sig kring höstlovet är den perfekt till nästa vecka!Elvira, Virginska Gymnasiet