Forget Me Not av Ellie Terry

 

Calli älskar astronomi och samlar på stenar från platser där hon bott. I en låda med tolv hål har hon tio stenar, den senaste bara ett par dagar gammal. Varje gång hennes mamma gör slut med en pojkvän måste hon och Calli flytta. Ofta långt vilket betyder att Calli återigen blir den nya och annorlunda i klassen.

För Calli är annorlunda mer än att bara vara ny. Det är ofrivilliga rörelser och läten hon inte kan kontrollera Som hon försöker dölja med stora fula klänningar i förhoppningen att hennes klasskamrater ska fokusera på något annat. Läkaren som Callis mamma tog henne till sade att det är ”bättre om du inte berättar att du har Tourettes, det gör bara att andra behandlar dig annorlunda.” Så Calli berättar inte utan fortsätter försöka kontrollera det hon omöjligt kan kontrollera.

I Forget Me Not av Ellie Terry får vi i dikter följa när Calli försöker hitta sin plats och ta kommandot över sitt eget liv. Hennes oro för att flytta igen, viljan att passa in och fakta om månen kommer fint fram dessa dikter. Ellie Terry har själv tourettes syndrom och beskriver vardagen på ett självklart sätt, med både det bra och det dåliga.

I tvättstugan till deras nya lägenhet så träffar Calli Jinsong. Han går i samma klass som henne och när de blir vänner blir Callis oro för att behöva flytta igen större. Vissa kapitel i boken är skriven ur Jinsongs perspektiv, och det är spännande att följa deras förhållande växa fram också från hans sida.

Just nu finns boken bara på engelska. Men det är en av de bästa böckerna jag läst i år, så rekommenderar den mycket varmt!


Elvira, Virginska Gymnasiet