Beröringen av Gustav Tegby

 


Så fort det ringer på dörren förstår jag att pappa kommer dö idag.

Elin har levt hela sitt liv i en liten etta tillsammans med sin pappa. Hon har inte fått gå ut, inte gå i skolan, inte träffa någon. Allt hon lärt sig om världen har hon gjort via internet, tv och från balkongen. För Elin har en sjukdom, eller en förbannelse, som gör att alla hon rör vid dör.

Boken, som heter Beröringen och är skriven av Gustav Tegby, börjar spännande och fortsätter så till sista sidan. Om vartannat tvivlar både vi och Elin på det som hennes pappa sagt. En förbannelse låter osannolikt, men det är också lite svårt att bevisa motsatsen. Om hon testar och han har rätt så kommer ju någon att dö.

Ganska snart visar det sig också att Beröringen inte är det enda Elin behöver oroa sig för. Oavsett om den är verklig eller inte kan det finnas andra som tror på förbannelsen, och frågan är vad de vill med henne. Kanske finns det fler anledningar till att hennes pappa hållit henne gömd under alla dess år?

Du som letar efter något spännande där du ständigt undrar vad som är sant och inte är Beröringen den perfekta boken. Den är en riktig bladvändare som sällan står stilla. Vardagliga känslor såsom vänskap och kärlek får plats de med, även om de hela tiden överskuggas av mysteriet som är beröringen.


Elvira, Virginska Gymnasiet