E.P. Uggla - Felet med Eden

 


När 17-åriga Ava vaknar upp är hon ensam i en sjuksal. Det sista hon minns är att hon, hennes mamma och lillebror Tage insjuknade i den nya influensan. Hon vet inte var hon är eller hur lång tid som passerat, och den vitklädda sjuksystern Clara bidrar inte med mycket information.

Ava befinner sig i Eden, en slags oas byggd av överlevarna efter influensan. Det är rent, ljust, vackert och högteknologiskt. Det är en värld av strikt hierarki där barnen och ungdomarna – för de är typ de enda som finns kvar – är uppdelade i kaster. Ava inser förvirrat att hon hamnat bland eliten i det högsta kastet Lustgården. Men varför? Hon är förvisso inte obegåvad, men inte heller bäst, och de andra verkar vara i toppform. Både fysiskt och mentalt.

Tillvaron i Lustgården är strikt inrutad och överträdelser av reglerna accepteras inte. Prestation och perfektion förväntas, medan svaghet i form av empati och kärlek bestraffas. För att behålla sin plats i Lustgården behöver eleverna vinna mot varandra och mot elever från de lägre kasten.

E.P. Ugglas Felet med Eden promotas som Sveriges svar på Hunger Games, och även om det kanske är lite väl stora skor lever den upp till hypen rätt bra. Det är konstant spänning med en huvudkaraktär som försöker hitta sin plats i ett “logiskt” men grymt samhälle. Jag älskar miljön och den överhängande känslan av att något är väldigt fel och att snart kommer helvetet att braka loss. Det är kaxigt av författaren att hålla oss läsare lika ovetande om vad som försiggår som huvudpersonen, men det funkar bra i det här fallet och håller en intresserad.

Jag gillar att det är full fart redan från början. Det här är första delen i en planerad trilogi, och ofta när det kommer till första delen kan väldigt mycket tid läggas på världsbyggande. Men här drar storyn igång från sida ett och världen får successivt växa i takt med att huvudpersonen lär sig mer.

Författaren räds inte för att ta upp jobbiga saker, som sorg efter döda familjemedlemmar, ofrivilliga sexuella handlingar och misär. Samtidigt tas också mycket fina saker upp, som empati (hur ovälkommen den än är i ett samhälle), vänskap och civilkurage. Det är en kommentar på pandemin, dagens prestationssamhälle och AI-teknologins effekter på mänskligheten.

Del 2 kommer nu i januari 2023, så det är ett strålande läge att läsa den här! 😊

//David, bibliotekarie på Karro