Losing big or Losing Everything av Niclas Christoffer

Losing big or Losing Everything av Niclas Christoffer är en dystopi som utspelar sig i ett inte alltför avlägset Sverige. Klimatförändringar har gjort stora delar av planeten till nästintill eller helt obeboelig. Vi här uppe i norr har tur sägs det, eftersom vi hade det svalare redan innan så går det att bo här även efter att temperaturerna höjts.

I Nya Sverige verkar också det mesta vara bra. Befolkningen är hälsosam och lever länge. Den som anses överviktiga kan få hjälp med att gå ned i vikt, och därmed också bli smal, snygg och lycklig. För i Nya Sverige är hälsosam lika med smal, och smal lika med lycklig.

När fjortonåriga Xerena plötsligt anklagas för terrordåd får hon som alla andra dömda fångar i Nya Sverige ett val; antingen skickas till arbetsläger i Nya Norrland, eller så delta i en säsong av ”Losing Big or Losing Everything”. Programmet där det gäller att gå ned mest i vikt, och där den som går ner minst varje vecka inte bara åker ur programmet utan hela livet.

Att Xerena är fjorton år gör inte någon större skillnad. Snarare ser programmets producenter det som en möjlighet till ännu fler tittare, en så ung deltagare skulle vara sensationellt. Dessuom är Xerena överviktig, kategori 4, och har därför inte samma rättigheter som de i kategori 1 eller 2. Ett sätt för staten att motivera befolkningen till att ta hand om sin hälsa.

Boken är lite som en blandning mellan Hungerspelen och programmet Biggest Looser. Det var spännande att läsa en dystopi som liknar de amerikanska men som utspelade sig i Sverige. Som vanligt känns samhället lite överdrivet, men det fanns också en känsla av att det kanske inte alls är så avlägset ändå. Åsikter om smalhet och hälsa möts vi av nästan dagligen, likaså att vår egen trygghet blir bättre av på stängda gränser utåt. Boken visade även hur lätt man kan förvillas om medierna styrs av någon annan och att det inte alltid är så tydligt att de gör det. Med andra ord ett bra exempel på varför källkritik är viktigt (säger bibliotekarien).


Elvira, Virginska Gymnasiet