Närmar du dig mjukt av Jacqueline Woodson

För över 20 år sedan skrev Jacqueline Woodson boken Närmar du dig mjukt, en fantastiskt fin men vemodig berättelse om den första stora kärleken som lika gärna skulle ha kunnat skrivits idag. Vi får lära känna två 15-åringar som samtidigt börjar på en ny privatskola. Ellie bryter inte av mot mängden då hon är vit men Jeremiah (Miah) däremot är en av få svarta på skolan. Dock är han inte där genom ett stipendium som nog många elever tror; han har två riktigt kända och därmed rika föräldrar.

Redan vid tillfället då Miah och Ellie bokstavligen stöter ihop i korridoren väcks ett intresse för varandra i dem båda och författaren skildrar så fint hur härlig, svår och förvirrande en förälskelse kan vara. Ibland kan en förälskelse också vara komplicerad. Innan Miah och Ellie föll för varandra hade nämligen ingen av dem ens tänkt tanken att vara tillsammans med någon som inte har samma hudfärg som de själva och de känner genast av omgivningens ständiga blickar. Båda ungdomarna märker också att de drar sig för att berätta om den andra hemma.

Förutom en fin kärlekshistoria väcker författarna också tankar om exempelvis hudfärgens betydelse i en människas vardagsliv, fördelar eller nackdelar med att ha syskon eller att vara ensambarn. I Woodsons berättelser brukar ofta tolerans och acceptans vara viktigt och i den här boken finns förstås också frågan om alla har möjligheten att älska den man vill?

Boktiteln är hämtad från en dikt av en afroamerikansk poet, Audry Lorde. Vill du läsa den i original?
https://hellopoetry.com/poem/18761/if-you-come-softly/

Ale, bibliotekarie på Ru