Komplicerade relationer x 2

På kort tid har jag läst två böcker som har flera saker gemensamt: starka känslor, komplicerade (kärleks-) relationer och många karaktärer som verkligen är lätta att tycka om. Vill du ha en stunds avkoppling i en härlig, känslomässig berg-och-dalbana? Läs antingen Allt vi aldrig kom över av Lucy Score eller Alla somrar med dig av Carley Fortune.


Allt vi aldrig kom över inleds med att Naomi Witt dyker upp på kaféet i småstaden Knockemout, Virginia, och när hon blir oväntat otrevligt bemött förstår hon att folket där förväxlar henne utseendemässigt med tvillingsystern Tina. Systern har uppenbarligen betett sig som vanligt och därför inte är välkommen någonstans. Naomi tror efter ett telefonsamtal från systern att denna är illa ute och mot sitt bättre vetande kommer hon genast till undsättning när hjälp verkar behövas. Hon hade dock aldrig kunnat föreställa sig att Tina inom loppet av någon timme skulle försvinna med hennes bil och pengar. Det enda hon efterlämnar är en för Naomi tills dess okänd 11-årig systerdotter.

Stadens frisör och barägare Knox är aldrig intresserade av relationer som kan bli komplicerade. Han gör alltid tidigt klart för nya flickvänner att de inte kan räkna med något långvarigt från hans sida. När Naomi snubblar in i hans liv kan han inte låta bli att hjälpa henne, mer än en gång. Attraktionen han omedelbart känner tänker han inte alls släppa fram utan bara vara en bra medmänniska i nöden. Som många planer verkar den enkel och bra, till en början. 


Nu när höstmörkret kommer allt tidigare kan det vara mysigt att en stund minnas hur härligt det kan vara på sommaren. I Alla somrar med dig får vi följa Persephone (Percy) som när boken börjar har levt i 10 år med sitt livs misstag på sitt samvete. Sedan dess har hon aldrig återvänt till platsen där familjen skaffade en sommarstuga när hon var 13 år. Så får hon ett telefonsamtal som gör att hon måste åka tillbaka och återigen möta sitt livs kärlek, Sam, som hon svek och övergav.

Boken växlar mellan härliga sommardagar och jobbiga nutidsdagar. Vi får vara med om hur det börjar med vänskap mellan två tonåringar; sakta växer något mycket starkare fram och den första kärleken är ett faktum, men så händer det som leder fram till uppbrottet. När Percy och Sam återigen möts i nutid är samhörigheten omedelbar men kan de gå vidare trots det som hände?

Ale på Rudbeck