Midnattsbiblioteket av Matt Haig

Mitt mellan liv och död finns ett bibliotek. Det heter Midnattsbiblioteket och här finns böcker som är lite speciella. De handlar alla om dig, och den framtid du kunnat haft om du tagit andra val.

Vad hade hänt om du tackat ja till det där jobbet? Flyttat till Island? Druckit kaffe istället för te måndagen för tre månader sedan? Livet består av en hel massa val och enligt kvantfysiken innebär varje val ett nytt universum. Allt existerar samtidigt men vi har bara möjlighet att vara i ett liv åt gången.

När Nora Seed bestämt sig för att dö hamnar hon i Midnattsbiblioteket. Efter att ha förlorat jobbet, sin katt, sin bror och så vitt hon kan se all mening i livet så tar hon en överdos. I Midnattsbiblioteket träffar hon Mrs Elm, hennes gamla skolbibliotekarie. Mrs Elm berättar för Nora att nu när hon är här så kan hon välja vilket liv hon vill testa på. Finns det något som hon vill ha ogjort?

Det finns det. Nora har en lång lista med saker hon ångrar, en hel bok faktiskt. Med Mrs Elms och bibliotekets hjälp får Nora testa på alla de liv hon kunde ha levt om hon bara tagit ett annat beslut. Både stora som små beslut visar sig kunna ha en stor inverkan på Noras liv. Hittar hon ett liv hon trivs i och verkligen vill stanna i så kommer hon få göra det, och då också glömma allt om Midnattsbiblioteket.

Matt Haigs bok Midnattsbiblioteket är på samma gång fin och melankolisk. Det är en spännande tanke att få möjligheten att leva alla de liv man kunde ha levt.


Elvira, Virginska Gymnasiet