Supernova av Callum Bloodworth

Nova tar studenten men ingenting blir som hon hade tänkt sig. Alla verkar ha en plan för framtiden utom hon. Hon känner sig bara rädd och ledsen och som om det inte räckte inträffar tre katastrofer samma vecka. 

Först blir hon brutalt dumpad av pojkvännen, sedan berättar bästa kompisen Laura att hon drar till London. I den tredje katastrofen dras sommarjobbet in. Vuxenlivet kunde verkligen ha börjat bättre.  

Novas pappa är död och mamman ständigt frånvarande i jobb och det är inte svårt att förstå hennes vilsenhet.

"Vem är jag utan människorna omkring mig?"

Innan Laura reser överlämnar hon en karta och några utmaningar. Ett av dem är :"Byt något med en främling: Ta något betydelselöst och hitta något betydelsefullt". 

Istället för att deppa ihop helt antar Nova utmaningen som hon kallar för "byt ett liv" och gör ett inlägg i en facebookgrupp. Det hon erbjuder: ett par svarta strumpor, det hon önskar: ett liv med färger...

Mot förmodan får hon ett svar från en Leo som jobbar på en mack. Han erbjuder henne en dunk motorolja. Bytet genomförs och blir starten på rad händelser som förändrar Novas liv. På Lauras karta märker hon ut platser hon besöker och människorna hon träffar blir en del av hennes resa. I jakten på att hitta ”sin färg” eller att inte leva i en svartvit värld inser hon att hon inte är ensam om att vara ensam och arg. Och såklart dyker den mystiske Leo upp igen...

Det här är en fantastisk bok om identitetssökande, utsatthet, saknad, att bli vuxen och inte minst om att vara människa. En romantisk, fin och tröstande story som ingjuter hopp för den som känner sig vilsen. Jag är glad att jag hittade denna lilla pärla. En kram i bokform.