I en seriemördares närhet

Clémence Michallons Den tysta gästen tar oss till en liten amerikansk småstad där Aidan Thomas är känd för att alltid ställa upp om någon behöver hjälp. Alla känner extra mycket med den snygge, charmige nyblivne änklingen som ensam måste ta hand om sin tonårsdotter. Bara en person vet vad som döljer sig bakom den trevliga ytan; Aidan är en skrupellös seriemördare. Hon som vet är den enda kvinna han fångat och låtit leva, än så länge i alla fall.

Genom tre olika personer dras vi in i en psykologiskt spännande berättelse. I första hand följer vi Rachel som först dyker upp som "Kvinnan i skjulet". Hon heter egentligen något annat men Aidan gav henne namnet då han låste in henne i trädgårdsskjulet där hon har varit hans fånge i fem år. När Aidans fru dör måste han och dottern flytta och då väljer han att ta med sig sin fånge. Han installerar henne i ett rum inne i huset och introducerar henne för dottern som vän till en vän som behöver någonstans att bo. Kan det här vara en möjlighet till att så småningom lyckas fly? Sakta knyter dottern Cecilia an till Rachel och genom hennes tankar får vi ytterligare an bild av Aidan, den av en kärleksfull pappa. Eller hur är det egentligen?

Samtidigt följer vi den unga barägaren som varje tisdag och torsdag väntar på att Aidan ska komma in och prata lite med henne. Hon känner en väldigt stark dragning till den trevlige änklingen. Hemma i huset märker Rachel att hennes fångvaktare börjar bete sig annorlunda och till sist blir hon säker på att han har ett nytt offer på kroken. Hon känner starkt att hon inte bara vill rädda sig själv utan även den andra kvinnan, men hur? Kan Aidans dotter bli en allierad eller bara en bricka i ett väldigt farligt spel?

Boken är spännande på mer än ett sätt och väcker många tankar. Vi människor gillar ju ofta att saker är antingen svart eller vitt. Är någon ond så är den bara ond och det ska helst synas på personen också samtidigt som vi nog egentligen vet att så enkelt är det sällan. Aidan får representera människan som kan vara både ond och god. Frustrerande? Ja! Intressant? Ja!

Ale, biblioteket på Rudbeck