Caroline Hurtig - Den röda falken


 ”Dont judge a book by its cover” är ett gammalt slitet uttryck, men sällan har det passat så bra som på boken Den röda falken skriven av Caroline Hurtig.

För när jag tittar på den här boken säger mina fördomar att det kommer vara något Austen-liknande kostymdrama där rika människor har diverse komplicerade relationer med varandra i ett aristokratiskt England – men mina fördomar missar målet helt denna gång!

I stället märker du som läsare snabbt att det här är någon slags thriller/fantasy/mysterium som sätter full fart från första sidan och sedan aldrig riktigt saktar ner. Storyn börjar i Göteborg tidigt 1900-tal, men vår huvudperson Livia Falk tvingas snart ut runt hela Europa för att komma till botten med ett nytt fenomen som hotar hela mänskligheten.

Livia jobbar för DAF (Disposition av Främmande), en organisation vars uppdrag är att skydda människor från så kallade Främmande. Främmande är ett väsen från en annan värld som börjat dyka upp i vår, och deras enda sätt att överleva här är att ta över kroppar från människor och typ byta ut människans själ mot sin. De har sedan också olika förmågor baserat på de fyra elementen (eld, jord, vatten och vind), men mycket mer än så vet vi inte om Främmande när boken börjar.

Livia är då alltså jägare för DAF:s Göteborgsavdelning, hennes jobb är att döda Främmande, och under ett av sina uppdrag springer hon in i en ny variant. Det ena leder till det andra, men till slut tvingas Livia lämna Göteborg och sina systrar för att hitta svaren på vad denna nya sorts Främmande kan vara – och det hon hittar kommer förändra historien för all framtid!

Det här är första boken i en serie, del två har redan kommit ut, och som jag förstår det kommer vi följa en ny syster i varje bok. Ser mycket fram emot att läsa resten av serien, för om de är i närheten av denna kommer de vara kanon!