Med knäppta händer på Pressbyråns kundtoalett

På Pressbyråns kundtoalett sitter Hilda. Framför henne ligger ett graviditetstest. Snart har de fem minuterna gått, snart är det dags att vända på det. Är det ett eller två streck?

Hilda hamnade här för att hennes pojkvän gjorde slut. Kanske. Det kanske hade hänt ändå. Om det är pojkvännen som är pappan vill säga. Problemet är att hon inte vet vem pappan är. För efter att pojkvännen gjorde slut kom det två kandidater till. Brorsans bästa vän och Hildas lärare. Inget alternativ är bra.

När graviditeten är ett faktum bestämmer sig Hilda att hon har nio månader på sig att lista ut vem som är pappan. Eller snarare; vem hon vill ska vara pappa. Samtidigt pågår sista året på gymnasiet, vänner och kyrkans ungdomsträffar. Att berätta för sina föräldrar att man haft oskyddat sex och nu är gravid är dessutom väldigt jobbigt, även om man hade vetat bombsäkert vem som var pappan. Att hon är dotter till en pastor gör inte saker direkt lättare heller.

Med knäppta händer på Pressbyråns kundtoalett är ofta rolig och lättläst. Ibland kan det bli irriterande när en huvudperson vägrar berätta vad som pågår för sina närmsta men Annelie Adamsdotter gör Hildas agerande trovärdigt. Ett agerande som inte alltid är helt ansvarsfullt men fullt förståeligt. Detsamma gäller Hildas kluvna känslor till föräldraskapet. Hon vill vara ansvarsfull och ge barnet en bra framtid, samtidigt som hon är ung och graviditeten verkligen inte var planerad.

En annan bra komponent i boken är familjens kyrklighet. Både Hildas mamma och pappa arbetar i kyrkan och Hilda själv ber ofta till Gud. Men religionen är varken ett hinder för hennes beslut eller en orsak till skam. Beslutet om att inte göra abort är helt hennes eget och Hilda känner tveklöst att Gud hade varit okej med en abort. Likaså är han okej med att ligga med sin lärare, ljuga för sina föräldrar och ha oskyddat sex innan äktenskapet. Han är förstående helt enkelt. Och det kan Hilda behöva.


Elvira, Virginska gymnasiet