2013-11-29

Den glamorösa divan som bakom masken inte är någon alls

Varför ska man vara som alla andra? Den frågan ställer sig huvudrollen i Sara Kadefors nyutgivna, August pris nominerade, ungdoms roman Lex bok. Efter Saras stora succé med Sandor Slash Ida 2001 är hon nu tillbaka med en spännande berättelse om tonårs tjejen Lex som ser världen ur sitt alldeles egna perspektiv. Lex är en ganska udda person med stark personlighet. Hon väljer att ligga hemma i sängen och fantisera i stället för att gå på krogen som hennes vänner gör. Men en dag förändras hennes livlösa vardag drastiskt, en man flyttar in, en vuxen äcklig karl i Lex ögon, hennes mammas nya pojkvän Bruno. Hennes vardag förändras sakta men säkert, hon skapar en blogg och låtsas vara den glamorösa tjejen Maya som berättar om sin dramatiska uppväxt, som också är Lex uppväxt. Maya blir snabbt populär och finns med i media nästan överallt, hennes popularitet blir bara större och större och tillslut vet i princip alla vem hon är.

Ett urklipp ur boken; Maya har förärats två uppslag i tidningen. Hon ser ut som en ultradiva, där hon ligger på den vinröda divanen av sammet och plockar med vindruvorna från guldfatet. ”Maya, vår nya bloggdrottning - cool, sexig, provokativ” lyder rubriken. Språket i boken är djupt och beskrivande vilket gör att boken känns välskriven och realistisk. Sara får sina läsare att slukas in i böckerna och när man väl börjat läsa så är man fast i en spännande och rolig värld. En rolig och nytänkande bok om Lex som lever ett hårt och komplicerat dubbelliv.

Sofia TEF 13, Tu

Tjuvarnas stad

Boken utspelar sig under den kalla vintern år 1942 i Leningrad, staden är belägrat av tyskarna.  Den 17årige Lev såg en tysk fallskärmssoldat som hade dött och då fick han för sig att stjäla från den döda soldaten. Fast Lev kom inte långt med att stjäla och han blev tagen av soldaterna, tillsammans med en som heter Kolja genomlever han natten i väntan på avrättningen. Men innan det är dags att få en kula i nacken tidigt på morgonen får de två pojkarna ett märkligt uppdrag. 

Den ryske översten behöver tolv ägg till sin dotters bröllopstårta och de två pojkar får fem dagar på sig att skaffa dem. Om de lyckas att få de äggen så får de behålla livet. Men om de misslyckas så blir det dödsstraffet.

Då började jakten med att hitta en bonde med värpande höns, tillsammans går dem genom de tysta gatorna i Leningrad, runt i den skövlade landsbygden och bakom tyskarnas frontlinjer. Den kalla kylan, den kurrade magen och de skjutglada tyskarna är ett ständigt hot, men ett hjärta som slår och talar om för världen ”jag lever”. Mellan de två pojkarna, den buttre och reserverade Lev och den utåtriktade och oslagbara Kolja, växer långsamt en stark vänskap fram.

Boken var jätte bra, det var väldigt roligt att lyssna på boken och den är väldigt spännande. Författaren skriver bra och det är lätt att följa händelserna.


Författaren heter David Benioff han är en författare och filmmanusförfattare, han föddes i New York. ”Tjuvarnas stad” är hans första bok på svenska. Den senaste TV serien som han har skapat med en som heter D. B. Weiss är ”Game of thrones”, det är en fantasy drama serie.

Chengfu TEB 13, Tu

Möss och människor av John Steinbeck

Boken Möss och människor utspelar sig i början av 1900-talet i Amerika.
Den handlar om George och Lennie. Lennie är en stor och ointelligent, George är däremot smart men inte lika stark som Lennie.

Boken handlar om Georges och Lennies liv, dem försörjer sig genom att jobba på gårdar, men dom blir inte så långvariga på många ställen. Lennie lyckas ofta sabba chanserna. Dom fantiserar om att samla ihop pengar till en gård, där George och Lennie ska ha kaniner vilket Lennie älskar, som alla andra lena saker. Till slut så lyckas dem komma till en gård, och George ber bara Lennie att ligga lågt så att han inte ska sabba det. Till en början så går det bra men sonen till gårdsägaren börjar provocera Lennie och det är bara en tidsfråga innan han får nog.

Man märker att boken inte är så ny då den är skriven på det viset att man ser ner på svarta. Jag tycker att boken är bra och skulle säga att en passar alla åldrar över 15, för att det inte riktigt är en barnbok men man kan definitivt inte bli för gammal för den.

Simon TEB13, Tu

Olivia har blivit Dumpad

”Skickar ”jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”-sms till Tor och han svara att jag har lika dålig tajming som vanligt och dessutom osmaklig humor” Citat ur boken.
Jag har läst Sara Ohlssons debutbok ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”.

Boken handlar om Olivia som går i gymnasiet.
Hennes kille John gör slut med henne och hon blir förkrossad. Tillsammans med en kompis kommer Olivia på en plan att få tillbaka John. Olivia måste gå igenom fester, killar, avundsjuka, kärlek och missförstånd för att till slut få sitt lyckliga slut, men är det verkligen med John?
Författaren har skrivit boken väldigt ungdomligt med slangord och talesätt. Jag tycker att vissa böcker blir roligare när man skriver på det viset.

Boktiteln är faktiskt en del av boken. Efter att John har gjort slut med Oliva så skickar hon ett sms till sin kompis där hon skriver ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”

Om man gillar ungdomsböcker och trassliga situationer rekommendera jag starkt den här boken.

Elma TEB 13, Tu

Öppen Eld av Eva MC Johansson

Jag läste boken Öppen Eld, boken är skriven av Eva MC Johansson född 1985. Öppen eld är en deckare som handlar om hur ett mord kan uppstå från ingenstans.
Boken är spännande och innehåller många delar. Det jag tycker om är att den inte är att den inte är enkelspårig som många andra böcker. Det jag tycker är bäst dock, är att man inte kan lista ut vem som är mördaren redan i början och att den väver in många moment i mordgåtan. Ibland kan det bli svårt att hålla koll på alla karaktärer, men jag gillar att det inte kretsar runt en och samma person hela tiden, utan att berättelsen varvar karaktärerna och de olika momenten. I helhet gillade jag boken då jag tycker om att läsa böcker där författaren tänkt till och vävt in många delar, men jag hade gärna haft en typ av lista med karaktärsbeskrivningar. Jag läste ungefär 2-3 kap om dagen, vilket gjorde att det inte var så svårt för mig att komma ihåg. Men jag tror att det är en svår bok att läsa med långa pauser mellan kapitlen. För mig som inte läser särskilt mycket böcker var det inte så enkelt men det fungerade.

Jesper TEB 13, Tu


Simon och ekarna

Jag har läst boken ”Simon och ekarna” av Marianne Fredriksson. Man får under hela boken  följa en speciell pojke vid namn Simon och hans liv och alla dramatiska stunder som sker. Simon lever tillsammans med sin mamma Karin och hans pappa Erik. När Erik är 17 år får han reda på att hans föräldrar hade adopterat honom. När Erik var liten brukade han sitta vid ekarna och tala och lyssna på dem. Erik träffade en annan pojke som hette Isak när han började skolan. Isak blir som en bror för Simon. Isak flyttar hem till Simon och hans familj på grund utav hans mamma som blir psykiskt sjuk. Isak är en jude och detta inspelar sig under andra världskriget och då det var svårt att vara jude. Simon och Isak tog lumpen tillsammans vilket inte ledde till något gott för Isak. Han pallade inte med pressen. En tant som bor nära Simon heter Inga. Det visar sig att Inga är Simons riktiga mamma. Hon lämnade över Simon när han var 3 dagar till Karin och Erik. Simons riktiga pappa var en fiolspelare från Berlin. Erik får aldrig träffa sin pappa under hela boken för att han dör. Efter några år har Erik en fru och studerar i London medans hans fru studerar i Zurich. Simons mamma dör i slutet där Erik brukade sitta och prata med ekarna.

Lite kort om författaren
Författaren till denna bok hette Marianne Fredriksson, hon skrev just denna bok ”Simon och ekarna” år 1985 som blev en av dem största svenska böckerna genom tiderna. Marianne började sin karriär på tidningen ”Göteborgs-Tidningen”.  Hon föddes 28 mars 1927 i Göteborg och dog 11 februari 2007, 79 år gammal.

Adam TEB 13, Tu

Bilbo: En Hobbits Äventyr

Rolig, intressant, spännande. Det är några av sakerna min bok är. Den tar med en på en resa bortom denna värld. 

Boken heter ”Bilbo: En hobbits äventyr” och den handlar om en helt vanlig hobbit, han älskar och sitta hemma på sin uteplats och blåsa rökringar medan han röker sin pipa. Han älskar också att äta, mer än fyra gånger om dagen och han tycker inte om äventyr för det tycker han är onödigt och farligt.

Boken börjar med att den välkände trollkarlen Gandalf går förbi Bilbos hus när han sitter och röker sin pipa ute i solen. Dem börjar prata om äventyr och vad som finns bortom den lilla dalen Bilbo bor i. Gandalf säger till sist att Bilbo är inbjuden till ett äventyr och Bilbo ogillar denna tanke eftersom han ogillar äventyr. Men Bilbo följer med på äventyret ändå.

”-Vad menar du? Sade han. Önskar du mig en god morgon, eller menar du att det är en god morgon antingen jag vill det eller inte, eller vill du säga att du känner dig god denna morgon, eller att det är en sådan morgon då man bör vara god?”

Om du gillar böcker med lite humor i, med en fantasigenre och lättläst så är detta en bra bok för dig. Du skulle nog definitivt gilla den.
Jag rekommenderar den verkligen för den är rolig och om man gillar den så gillar man förmodligen Sagan om Ringen böckerna också. Det är nämligen så att ’’Bilbo: En hobbits äventyr’’ är det som händer innan Sagan om Ringen, så om du läst Sagan om Ringen kan du läsa den här så får man reda på lite bakgrund om den lilla oskyldiga hobbiten som man får träffa en kort stund i början av Sagan om Ringen. 

Sebastian TEB 13, Tu

Jag är Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, fotbollsspelaren som levererar varenda match, spelar för Paris-Saint Germain. I den här boken får du ta en del av förorts grabb som växte upp i ett tufft liv i Rosengård, Malmö. Nu är Zlatan en av världens bästa fotbollsspelare och har spelat för många storklubbar som Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan och Paris-Saint Germain.
Zlatan Ibrahimovic växer upp i förorten Rosengård. Hans föräldrar skiljer sig tidigt i Zlatans liv. Zlatan och hans storasyster får bo med pappan som är en typ som dricker mycket. Han tar hand om sin pappa för att man ställer upp för familjen i alla lägen oavsett vad. Hans pappa vill att Zlatan ska plugga för att bli en advokat men Zlatan älskar fotbollen och är ruskigt bra! Han hamnar i Malmö FFs A-lag när han var bara 18.

Enligt många så är Zlatan en självisk typ som vill alltid göra mål på egen hand. Han spelar i Superettan för att Malmö FFs åkte ner ditt 1998 och han lyfte upp dem till Allsvenskan och efter det så köps Zlatan därifrån till Holländska ligan, sen Italienska och sen efter spanska och nu är han i Franska ligan.

David Lagercrantz har skrivit boken ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” och lyckades fånga alla ungdomar som har svårt för att läsa böcker i skolan bara för att det är om själva Zlatan och hans historia. David Lagercrantz var en reporter på Expressen och han lämnade tidningsbranschen 1993 och börja att skriva böcker i 4 år.

Läs den här boken och få reda på Zlatans historia och hans problem i Barcelona som alla har ett frågetecken över.
Kujtim TEB 13, Tu


Starka överlevare

Man ska aldrig tappa hoppet om att överleva.

David Benioff
har skrivit den här boken Tjuvarnas stad, han har även skrivit böckerna 25th Hour och When the nines roll over. Boken utspelar sig i Ryssland en kall vinter år 1942 då Andra världskriget pågick. Den handlar om en pojke i 15års åldern och en vuxen som är runt 19-20år. De har fått en chans att överleva och för det ska de samla in ett dussin ägg på fem dagar till en rysköverste. Men när de ger sig ut på sin vandring efter äggen så tvingas de ta sig förbi tyskarna och andra hinder. Det är väldigt mycket orättvisa och hat som utspelar sig i berättelsen men också kärlek då den mindre pojken inte vet hur han ska hantera sin kärlek till en tjej.

Boken utspelar sig i dåtid och är baserad på en sann historia då författarens farfar var med under Andra världskriget. Den är väldigt spännande att läsa och man vill fortsätta att läsa den efter första kapitlet vilket brukar vara ovanligt för mig.

Jag valde den här boken för att jag tycker att Andra världskriget är rätt så intressant och jag rekommenderar den starkt till personer som tycker att andra världskriget är spännande att läsa om. Det är en väldigt bra bok som man inte kan sluta läsa.

David Benioff föddes 1970 i New York. Han är känd för att vara författare men även filmmanusförfattare. Han har skrivit filmmanus till t.ex. Troja, Stay och X-men orgins: Wolverine. Han har precis nyligen gjort filmmanus till en TV-serie som heter Game of thornes som han jobbat med under 2011-2013.


William Bäck Teb13, Tu

Tjuvarnas Stad

Att hitta tolv ägg mitt i krigets kallaste och fattigaste Ryssland kan vara svårt.
I Tjuvarnas stad följer vi Lev en 17-årig grabb och en desertör vid namn Kolja, som är 19 år gammal som får ett uppdrag under vintern 1942, då Tyskarna höll på att bryta sig igenom de ryska linjerna vid en viktig stad inom industrin av pansarvagnar av tyskarnas operation barbarossa.

Ljova (Lev) och Kolja träffas i ett fängelse utanför staden Leningrad där de tror att de kommer bli mördade för tjuveri och för förräderi som straffades med döden. Men det visar sig att den store översten av NKVD (säkerhetstjänsten i Ryssland) gör en kompromiss med ungdomarna. Att hitta 12 ägg inom fem dagar till sin bedårande dotters bröllopstårta eller att de återfår sin dödsdom.
Genom resan med Lev och Kolja så får vi läsa om hur de hade det och vad de bevittnade. Även deras egna tankar så som inom litteraturen och inom schack. Vi får också läsa om när de korsar den tyska linjen i sin jakt efter äggen och när de träffar Levs framtida fru.

Tjuvarnas Stad är skriven av David Benioff och är en sann berättelse om hans egen farfar som boken handlar om. David bad honom att berätta sin historia och frågade även honom om det var okej att skriva en bok om det. David fick göra det och började genast intervjua honom om alla händelser.

David Benioff föddes i New York, år 1970. David är en amerikansk film-manusförfattare och en vanlig författare. David har skrivit manus åt kända filmer som X-Men Origins: Wolverine, Game of Thrones och Troja. Just nu bor David i Los Angeles där han jobbar med sina film-manusar.


Boken Tjuvarnas Stad är väl skriven och är lätt att läsa, men med några enstaka ord som kan vara litet avancerat. Man blir fort intresserad av boken då det handlar om historia vad som hände runt staden Leningrad år 1942. Jag vill föreslå boken åt ungdomar främst med historia som intresse samt även äldre med passion för klassiker.

Elev, Tu

Sveriges likas lag

Sveriges Likas Lag en bok som blivit mycket omdebatterad. En bok som alla i Sverige bör läsa! Det är en självbiografisk och ytterst öppenhjärtig skildring av en ung piketpolis uppgång och fall i karriären, om rasism, ungdomsförakt och en "kåranda" som stundtals skrämmer läsaren och väcker obehagliga känslor.

Boken handlar mycket om 1980-talet, en mycket intressant tid inom svensk brottslighet med bland annat baseballigan, polisvåld, polispiketer som for omkring och skrämdes med marschmusik, dödsmisshandel av narkoman, polisens inblandning i Palmemordet, kravallerna i Kungsträdgården m.m. Riktigt spännande händelser, spännande när en i full mundering rustad Michael Lundh bevittnar en f.d. medlem ur Skomakarligan skjuta sig själv i huvudet istället för att låta sig gripas av polisen, ”kommer aldrig att glömma synen av honom, han låg där och sprattlade som en fisk innan han dog”.   

Sveriges Likas Lag kan läsas på många olika sätt. Boken är en självutlämnande skildring av ett på alla sätt hårt liv inom polisen och en Michael Lund som är en het kugge inom debatten om det mångkulturella Sverige. Michael Lundhs historia är öppenhjärtig, engagerande och otäck. Vi följer honom från uppväxten i Linköping, via officersutbildningen till tjänsten som en av de tuffaste av de tuffa i Norrmalmspiketen - bland missbrukare, framför vapenmynningar och i stanken av ruttnande lik.

Men kanske stinker det ännu värre om den andra halvan av Michaels arbetskamrater med fördomar och en stelbent syn på invandring. Michaels kamp för livhanken förs mot en polisledning som till varje pris vill få tyst på den frispråkige sanningssägaren. Konsekvenserna blir hårda för den som försöker ställa sig utanför Sveriges Likas Lag.

Michael Lundh arbetade som polis i tjugofyra år, till en början i den ökända Norrmalmspiketen, senare med ungdoms- integrations- och mångfaldsfrågor. Få som har sett det svenska samhällets baksida har valt att berätta om det. I Michaels fall kostade hans frispråkighet honom jobbet. Och nästan livet.

Idag verkar Michael som oberoende föreläsare. Han sitter i styrelserna för Stiftelsen Expo, Vänner för Livet och Föreningen Försvara Demokratin.

Oscar TEB 13, Tu

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

”Jag borde också säga något, eller kanske gråta lite. Jag borde åtminstone tappa andan. Eller skrika att han inte kan göra så här”

John har varit Olivias i 3 år sen plötsligt en dag kommer han hem till henne och säger att han inte vill längre, att dem inte hör ihop. Olivia kan inte förstå vad hon har gjort för fel, hon har alltid varit den perfekta flickvännen men kanske har hon varit för perfekt. Olivia vet inte hur hon ska klara sig, hon är ingenting utan sin John.

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag är en ungdomsbok skriven av Sara Ohlsson. Boken är en spännande bok som handlar om svek och hjärtan som krossas, hur allt kan ändras på bara en dag. Hur kan någon vilja såra mig så här är en tanke som många ungdomar har och haft. I boken så beskriver författaren på ett sätt som många kan relatera till även om det inte handlar om att få hjärtat krossat så är det många som handlar som Olivia och gör saker för att dem är osäkra.
Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag är en bok som man fastnar för och inte kan sluta läsa. Författaren skriver i ett språk som anpassar sig till ungdomar och handlingen är om något som finns i vår vardag och sker varje dag.

Wilma TEB 13, Tu

2013-11-28

Dandy


``Jag är ny i stan fortsatte Andrew. Men jag kommer snart bli den största stjärnan i Platinum City´´. Dandy
Boken jag har läst heter Dandy och den är skriven av Andreas Carlsson. Boken handlar om personen Andrew ``Dandy´´ Drakes liv från att vara rik pojk till en fattig pojk och sen till en framgångsrik stjärna.
Allting började när Dandy var en liten pojke, men då använde han inte sitt smeknamn Dandy. Han använde sitt riktiga namn Andrew Drake och han var son till en rik och framgångsrik man som kallades ”Diplomaten”. Allt i Andrews liv var perfekt tills hans pappas historia kom ikapp han, då ändrades allt. Andrew blev tvingad till ett föräldrahem därför att hans mor redan var död och att hans far blev bortförd.
Många år senare då han fyllt 18 år blev han fri från föräldrahemmet och då åkte han till Platinum City för att uppfylla sin dröm. Att bli en musikstjärna.  Han var en otrolig talang inom musik så han fick ett gatujobb och tjänade ihop pengar till mat. Men Platinum City var en tuff stad, de flesta som kom till Platinum City för att uppfylla sina drömmar eller för att bli stora misslyckades.  Men Andrew var en ganska envis grabb och han visste vad han ville, därför så fick Andrew kontakter i staden och därifrån eskalerade allt i en otrolig fart mot ett bättre liv.

Författaren Andreas Carlsson är annars en känd låtskrivare och han satt även i Idoljuryn ett tag. Han skrivit den här boken på ett sätt så att den är lättläst även fast den är hyfsad lång. Man märker också att den är skriven på ett ganska fritt och behagligt sätt, då menar jag att texten är formulerad på ett bra sätt och så är inte texten så himla formell, vilket som är bra.  Eftersom den är smidig att läsa och att storyn i boken är väldigt bra så tyckte jag det var väldigt underhållande att läsa den här boken, så därför rekommenderar jag den här boken till er som tycker om böcker som är lättlästa, som har en bra story och ifall man vill drömma sig in i en annan värld.


Carl TEB 13, Tu

The Perks of Being a Wallflower


Boken handlar om femtonårige Charlie som försöker ta sig igenom att hans vän Michael har begått självmord. För att minska rädslan och ångesten inför att starta gymnasiet ensam börjar Charlie skriva brev till en främling, något som han hörde var trevligt men har aldrig testat personligen.I skolan hittar Charlie en vän som senare blir en typ av mentor, hans engelsklärare Bill. Charlie övervinner också sin kroniska blyghet och närmar sig en klasskamrat, Patrick. Patrick introducerar honom till hans syster Sam, Charlie finner snabbt tycke for henne och de tre individerna blir snabbt bästa vänner.Under läsåret har Charlie sin första dejt, sin första kyss, blir mobbad, experimenterar med droger och alkohol, skaffar fler vänner, förlorar dem och vinner dem tillbaka. Musiken spelar väldigt stor roll för Charlie under bokens gång, han gör sina egna kassettband med ikoniska låtar på. Han läser även en enorm mängd av klassiska böcker som hans engelskalärare Bill ger honom.Charlie har ett relativt stabilt hemliv med stöd och hjälp från sina föräldrar.
Tyvärr har han en oroande familjehemlighet som han förträngt hela sitt liv.
I slutet av läsåret kommer denna hemlighet fram i hans huvud och Charlie får ett allvarlig psykiskt sammanbrott och hamnar på sjukhus.
Charlies sista brev till sin okände brevkompis avslutas med känslor av hopp om att få komma ut från sjukhuset och hitta nya vänner under sitt andra år på nya gymnasiet.
"Vi accepterar den kärlek vi tycker vi förtjänar." Oavsett om du gillar eller ogillar Perks of Being a Wallflower så kan denna fras göra skillnad. Boken kanske inte blir din personliga favorit, men man kan åtminstone läsa den innan man dömer den, boken blir bättre för varje sida du läser.

Carl TEB 13, Tu

Förvänta det oväntade


Gilla du snabba cash? Det här är en bok av Jens Lapidus som släppte ut ”snabba cash” 2006. ”Mamma försökte” är en bok som Lapidus gjort. Det är en bok full med noveller av olika spännande händelser. Det finns dramatiska noveller som t.ex. Fransson som blir misshandlad på en toalett, hittas medvetslös, lutandes över toalettstolen med sin penis avskuren och i toaletten ligger penisen. Han förs till intensiv på Karolinska.

Vissa av de här novellerna kan verkligen träffa en och man kan börja tro att det är sanna historier. Lapidus gör det så otroligt bra han matchar texten med sina karaktärer så bra att man bara smälter in i boken och glömmer bort tiden.
Som sagt har han sålt en storsäljare 2006 ”snabba cash”, det är en spänningsroman som sålde fjärde bäst av svensklitteratur 2007. Boken rosades av kritiker och ansågs vara något helt nytt inom svensk litteratur. Jens Lapidus är en svensk advokat och författare som är född 1974.

Den här boken är full med spänning och tagande scener. Om man sett snabba cash och om man tyckte om den så är det här boken för dig.
Ett givet val för någon som gillar oväntade, spännande böcker.

Leon TEB13, Tu

2013-11-27

En stor mängd sprit och en busstur du aldrig kommer glömma!

”Döden väger tyngst här i livet, och inte ens den väger särskilt tungt”
Onni Rellonen och Hermanni Kemppainen skulle dela samma öde en eftermiddag, självmord. Om det inte vore för att de båda valde just exakt samma plats på exakt samma tidpunkt så hade de båda förmodligen begått självmord. En sådan tur att de träffade varandra då… Eller?

Det tar inte lång tid innan Onni och Hermanni blir vänner och kort därpå får de idén om att dra igång tidernas största kollektiva självmord! En annons sätts i tidningen och inom kort tid har de samlat ihop en hel hop med självmordsbenägna finnar som är fast beslutna om att ta sitt liv tillsammans.

Detta är bara början på boken Kollektivt självmord där det utspelar sig ett galet äventyr skrivet av Arto Paasilinna och vad som händer näst har man ingen aning om. Förvänta dig oförutsägbara idéer och en stor mängd skruvad humor i denna galet roliga bok.

Författaren lyckas verkligen med språket i denna bok och man lever sig verkligen in i scenariot som utspelas.  Ett exempel som kan få en inblick i språkvalet skulle kunna vara detta t.ex. ”Det fanns de som oåterkalleligen hade rasat ner i de religiösa avgrunderna och ville påskynda inträdet i Himlen och mötet med den allsmäktige genom att ta livet av sig”

Kollektivt självmord liknar nästan alla andra böcker skrivna av Arto Passilinna och man kan säga att han har en egen kategori för sig själv när det gäller denna sorts böcker. Just denna är en bok skriven ganska tidigt i hans karriär men senare kom titlar såsom ”Hoppsan, jag är död!” och ”Fabrikör Liljeroos luftskepp”. Självklart är alla dessa översatta till svenska från originalen som då är skrivna på finska.

Erik TEB13, Tu

Det kalla Ryssland

”Hitta tolv ägg till min dotters bröllopstårta inom fem dagar. Annars? Annars verkställs domen, givetvis”

Tjuvarnas stad skriven av David Benioff är en intresseväckande äventyrsroman som utspelar sig under andra världskriget.

Boken handlar om en 17-årig pojke och hans blivande kamrat Kolja. Till en början så delade dem på en cell, där dem väntade på att bli avrättade. Men dagen därpå får dem ett väldigt udda uppdrag av en överste.

Boken är väldigt enkel att läsa. Den är skriven på ett enkelt sätt ungefär som ett filmmanus, och det är inte konstigt eftersom just Benioff är manusförfattare. Annars så är boken väldigt innehållsrik även fast storyn är redan fastställd så händer massor av händelser på vägen till dem tolv äggen.
David Benioff är en manusförfattare och har skrivit manus till bl.a. Game of Thrones som har varit en väldigt framgångsrik Tv-serie. Men han har också varit inblandad i filmer som X-men origins: Wolverine och Troja (Troy).

Den här boken är nog en av dem bästa jag läst och jag rekommenderar den starkt till alla oavsett ålder och intresse.

Jag ger den 5 av 5 Bokstjärnor.

Patrik TEB13, Tu

’’Du är ondskan själv och sådana som du måste förstöras.’’

Ja, vad är ondska egentligen? Jag har läst Jan Guillous bok “Ondskan”. När jag läste denna bok fick jag en bild av vad det egentligen är. “Ondskan” handlar om killen Erik som är i tonåren. Han bor med sin mamma och sin mammas sambo som inte är hans riktiga pappa. Eriks styvfar slår honom, eller lättare sagt piskar honom varje kväll. Hur mycket han blir slagen beror helt på vad för humör hans far är på. Man måste tänka på att det här var förr i tiden och sådant här var vanligt då men läser man boken så förstår man vilken tid det utspelar sig.

Erik blev relegerad från sin skola i sin hemstad eftersom han tog ut sin ilska mot sin pappa på andra och fick åka och bo på en internat skola i Stockholm. Där möts han av händelser som testar hans tålamod, moral och sina absoluta gränser i många fall.

Den här boken är baserad på Jan Guillou själv. Det finns folk, bland annat Jans mamma som säger att händelserna i boken aldrig har hänt. Det har skrivits mycket om det tidningar och ingen vet egentligen om detta är sant eller inte.

Jag tycker boken var väldigt bra. Den var spännande och man fick verkligen en bild av händelserna och det var som att man är med i boken. Det fanns vissa stunder då det blev lite långtråkigt men jag tror det behövde vara så och då fick man mer insikt i detaljerna. Man skapar en bra bild av karaktärerna och jag tror det beror på Jan Guillous sätt att skriva. Overall så tyckte jag om boken väldigt mycket.

Hanna Binninge  TEB13, Tu

2013-11-25

Spänning och svart humor

”Jag ljög så hårt att självaste Pinocchio hade fått ångest. Vi lever tydligen i ett rikt land. Det var i alla fall ett jävla tjat om det. Vilket rikt land vi levde i. Förlåt, men det hade jag aldrig märkt.”  Joanna

Joanna är huvudpersonen i Jenny Jägerfelds nya ungdomsroman Jag är ju så jävla easy going. Hon har ADHD eller "en freakshow i min hjärna" som hon själv uttrycker det och när hennes familj hamnar i fattigdom och till slut inte har råd med hennes medicin freakar Joanna verkligen ur.

I sin jakt på pengar (och kärlek!) trasslar hon till det för sig rejält samtidigt som hon får hantera sina hopplöst självupptagna föräldrar. Mamman som är misslyckad författare och pappan som är arbetslös och deprimerad.

På dessa 282 sidor får du spänning, svart humor, vilsen kärlek och vassa repliker. Läs den! Oavsett kön eller ålder...

2013-11-14

Svart magi i förorten

Andreas Roman har tidigare skrivit böckerna "Mörkrädd" och "Någon i din säng"
Nu har första delen i en tänkt trilogi kommit ut: "Doktor Joseph".  Det är en historia som inte liknar någon annan jag läst. Mitt i vardagen i dagens Stockholm, mitt i bland shoppande människor, susande tunnalbanetåg och stress finns den svarta magin, svart vodou.

Joseph får som tack efter lång och trogen tjänst sparken från Försäkringkassan. Nya vindar blåser på Kassan, det är kostnadseffektivitet som gäller, inte enskilda människors öden. Joseph upplevs ha "anpassningssvårigheter" i den nya organisationen. Kort tid efter avskedet får hans fru nog, tar barnen med sig och sticker. Kvar sitter Joseph i ett mörk tomt hus. Det är då han fattar sitt beslut. Han går ner i källaren och tar fram de gamla föremålen han inte rört på mycket länge.  Joseph väljer att ta upp kunskapen från sin barndom, från tiden innan livet i Sverige. Han förhäxar sin gamla arbetsplats och sin granne. Samtidigt passar han på att belöna dem som gjort honom gott.


 Joseph har nu tagit ett steg som är ödestigert och som aldrig kan tas tillbaka och göras ogjort. De krafter och konster som manas fram rubbar balansen. De som sedan länge sökt efter Joseph, de som vet om hans oerhörda förmåga, får nu upp spåret.

Andreas Roman kan verkligen skapa spänning och stämning som gör att man som läsare bara måste läsa vidare. Han lyckas förvandla den tillsynes tråkiga vardagen till något skrämmade och okänt. Ett givet val för den som vill läsa något annorlunda och oväntat!